به گزارش چامه شمال، روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در راستای اطلاعرسانی و ارتقا سطح آگاهی مردم دیار همیشه سبز مازندران نسبت به میزان سلامتی خود و حفظ این گوهر ارزشمند دست به امری مهم زده و با ترویج فرهنگ خودمراقبتی سعی بر بالا بردن سطح سلامت مردم مازندران دارد.
در گزارشی که پیش روی شماست کارشناسان و متخصصان این دانشگاه نکات مهمی را در ارتباط با نقش رعایت رژیم های مناسب غذایی، ورزش و دوری کردن از مواد مضری چون سیگار و الکل برای به وجود آوردن شرایط مناسب جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و بسترسازی برای ارتقا سطح سلامتی و داشتن زندگی سالم مورد توجه قرار داده که توجه به این نکات می تواند در حفظ سلامتی نقش مهمی را ایفا کند.
مراقبت از قلب، حیاتی است
یکی از اعضایی که در بدن ما وجود دارد و معنی واقعی زنده بودن است، قلب ماست. بطوری که حتی افرادی که دچار مرگ مغزی می شوند، هنوز زنده هستند. لذا مراقبت از قلب حیاتی ترین اقدام است.
بیماریهای قلبی و عروقی اولین علت مرگ در دنیا و همچنین در ایران و استان مازندران بوده و اکثریت این مرگ ها ناشی از بیماری عروق کرونر قلب است که به شکل سکته های قلبی و مغزی تظاهر می کند.
عوامل خطر رفتاری بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی شامل: استعمال دخانیات، مصرف الکل، رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی، اضافه وزن و چاقی است و عوامل خطر بیولوژیک شامل فشارخون بالا، قند خون بالا و افزایش کلسترول خون است که نهایتاً منجر به بیماریهای قلبی و عروقی می گردد.
مازندران چاق ترین استان کشور
عواملی چون چاقی، عدم تحرک، کشیدن سیگار، رژیم غذایی نامناسب، فشار خون، چربی بالا و دیابت در بروز بیماری های قلبی و عروقی موثرند. این بیماری به عنوان قاتل ترین بیماری در انسان ها است.
41 درصد جمعیت کشور کم تحرک بوده و 43 درصد جمعیت اضافه وزن دارند. بالاترین درصد چاقی کشور مربوط به استان مازندران است. میانگین سن ابتلا به سکته قلبی در مردان حدود 60 سالگی و در زنان 63 سالگی است.
با مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاههای سلامت و خانه های بهداشت و انجام خطرسنجی سکته های قلبی و عروقی و سنجش فشارخون رایگان، از وضعیت ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، فشارخون بالا و دیابت خود آگاه شوید. پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی چیزی است که برای هر قلب تپنده ای اهمیت دارد.
بیماری های قلبی، اولین علت مرگ در ایران
دکتر فرهاد غلامی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران به مناسبت روز جهانی قلب می گوید: درحال حاضر بیماری های قلبی و عروقی اولین علت مرگ در دنیا و همچنین در کشور ایران است.
وی می افزاید: سالانه حدود 20 میلیون نفر در سراسر دنیا به علت بیماری قلبی و عروقی فوت می کنند که 31 درصد کل مرگ های جهانی و نیمی از مرگ های ناشی از بیماریهای غیرواگیر را تشکیل می دهد.
دکتر غلامی اضافه می کند: اکثریت این مرگ ها ناشی از بیماری عروقی قلب است که به شکل حملات قلبی و سکته های مغزی تظاهر می کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران عوامل خطر اصلی بیماری قلبی - عروقی و سکته های مغزی را مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی که در افراد به شکل فشارخون بالا، قندخون بالا ، کلسترول خون بالا، اضافه وزن و چاقی تظاهر می کند عنوان می کند و می گوید: بیماری قلبی عروقی علت اکثریت مرگ ها در افراد دیابتی است که اگر بدون تشخیص و درمان باقی بماند می تواند افراد را در معرض خطر بیشتری از بیماری های قلبی عروقی قرار دهد.
مراقبت بهتر، قلب سالم تر
همچنین دکتر عباس علی پور معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران می گوید: امسال روز جهانی قلب با موضوع استفاده از راه هایی برای شناخت قلب و حفاظت از آن با پیام ملی «شناخت عوامل خطر بیماری قلبی عروقی، مراقبت بهتر و قلب سالم تر» برگزار می شود و همه سازمان ها می توانند در برگزاری این روز مشارکت و از آن حمایت کنند.
وی می افزاید: همه افراد در کاهش مرگ های زودرس و بار ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی و ارتقای سلامت قلب برای زندگی طولانی تر و با کیفیت بهتر نقش دارند و می توانند به مردم برای سلامت قلب، زندگی طولانی تر و بهتر کمک کنند و محیط نیز باید برای مداخلات در جامعه و پاسخ به افزایش بار بیماری های قلبی و عروقی در سطح جهانی آمادگی داشته باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران فشارخون بالا را یکی از عوامل اصلی بیماری قلبی عروقی به عنوان قاتل خاموش ذکر می کند و یادآور می شود: این بیماری هیچ علائم هشداردهنده ای ندارد و بسیاری از افراد از ابتلایشان خبر ندارند.
دکتر علی پور می گوید: طی 2 سال بعد از ترک دخانیات، خطر بیماری عروق کرونر قلب به طور اساسی کاهش می یابد و طی 15 سال بعد از ترک دخانیات، خطر بیماری قلبی عروقی به میزان خطر در افراد غیرسیگاری می رسد.
وی با تاکید بر اهمیت انتخاب شیوه زندگی سالم، رژیم غذایی سالم، تحرک و فعالیت بدنی و عدم مصرف دخانیات در داشتن قلب سالم، خاطرنشان می کند: در جهان یک نفر از هر 10 نفر 30 تا 70 سال به علت بیماری قلبی عروقی فوت می کنند و حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی 5 بار در هفته، پیاده روی، دوچرخه سواری، محدود کردن مصرف نوشابه و غذاهای فراوری شده حاوی نمک، شکر و چربی زیاد از میزان عوامل خطر بیماری قلبی عروقی می کاهد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران کلسترول را عامل 4 میلیون مرگ در سال معرفی می کند و ادامه می دهد: مواجهه با دود دست دوم دخانیات نیز یک عامل خطر بیماری قلبی عروقی در افراد غیرسیگاری است.
تشخیص زودهنگام مهم است
دکتر علی پور بهترین راه مقابله با بیماری های قلبی عروقی را تشخیص و درمان زودهنگام عوامل خطر این بیماری در مراحل اولیه عنوان می کند و می گوید: فشار خون بالا، کم تحرکی، اضافه وزن و چاقی، دیابت، اختلال چربی خون و مصرف دخانیات عوامل خطری هستند که باعث مرگ زودرس می شوند.
رئیس مرکز بهداشت مازندران با اشاره به عوامل خطر مشترک بیماری قلبی عروقی و دیابت می افزاید: در نظر است امسال در فاصله زمانی 7 مهرماه روز جهانی قلب تا 22 ابان ماه روز جهانی دیابت، اقداماتی برای اطلاع رسانی، آموزش و غربالگری در قالب بسیج اطلاع رسانی و آموزشی انجام شود و هدف از برگزاری این مناسبت این است که افراد بدانند چگونه می توانند با انتخاب شیوه زندگی سالم و چند تغییر ساده مانند مقابله با فشارهای روانی سلامت قلب خود را حفظ کنند.
دکتر علی پور تاکید می کند: دولت ها نیز بدانند اقداماتی که در سطح گسترده برای سلامت قلب انجام می شود، به سلامت نوع بشر و ایجاد عدالت در توزیع و دسترسی خدمات بهداشتی درمانی و حمایت از برنامه های مبارزه با بیماری های قلبی عروقی کمک می کند.
وی اضافه می کند: هدف ما این است تا بتوانیم ضمن حساس سازی و افزایش آگاهی عمومی و سیاستگذاری های مناسب و از بین بردن موانع موجود، بستر را برای توانمند سازی افراد جهت کنترل سلامتی و مراقبت از قلب شان آماده کنیم.
تغییر سبک زندگی؛ مساله این است
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران برخی از رایج ترین عوامل خطر را فشار خون بالا، سطح کلسترول بالا، سیگار کشیدن، دیابت، سابقه خانوادگی بیماری قلبی، چاقی یا اضافه وزن، عدم فعالیت بدنی، استرس و مصرف زیاد الکل عنوان می کند.
دکتر علی پور می گوید: توجه به این نکته مهم است که برخی از این عوامل خطر را می توان از طریق تغییر سبک زندگی و درمان پزشکی کنترل یا مدیریت کرد، در حالیکه برخی دیگر مانند سابقه خانوادگی قابل تغییر نیستند.
به گفته وی، به طور خیلی خلاصه چندین راه برای پیشگیری از بیماری قلبی وجود دارد که می توان به حفظ یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، مدیریت استرس، عدم مصرف سیگار و وزن مناسب اشاره کرد.
به گفته دکتر علی پور، توجه به این نکته مهم است که اگرچه این تغییرات سبک زندگی می تواند به پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند، اما ممکن است برای همه کافی نباشد. اگر سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا سایر عوامل خطر دارید، با پزشک خانواده خود در مورد اقدامات اضافی که می توانید برای محافظت از سلامت قلب خود انجام دهید صحبت کنید.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران برخی از علائم رایج حمله قلبی را درد یا ناراحتی در قفسه سینه، درد بالای تنه، تنگی نفس، حالت تهوع، سوء هاضمه یا درد معده، عرق سرد و خستگی عنوان می کند و می گوید: توجه به این نکته مهم است که علائم ممکن است بین افراد متفاوت باشد و برخی از افراد ممکن است علائم معمول را تجربه نکنند. اگر شما یا یکی از اطرافیانتان علائمی را تجربه میکنید که میتواند نشاندهنده حمله قلبی باشد، بسیار مهم است که با تماس با خدمات اورژانس پیش بیمارستانی 115 به دنبال مراقبت فوری پزشکی باشید.
دکتر علی پور به برنامه های اجرایی در مازندران اشاره می کند و می افزاید: امسال در فاصله زمانی روز جهانی قلب (7مهرماه) تا روزجهانی دیابت (22 آبان ماه) اقداماتی برای اطلاع رسانی، آموزش و غربالگری در قالب بسیج اطلاع رسانی و آموزشی در راستای کاهش عوامل خطر غیرواگیر انجام می شود. همچنین کلیه مراکز بهداشتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران، اعم از شهری و روستائی آماده ارائه خدمات مراقبتی پیشگیرانه و ارزیابی بیماریهای قلبی عروقی به صورت رایگان می باشند.
بیماری های قلبی، صدرنشینِ بیماری های غیرواگیر
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران از تغییر سبک زندگی به عنوان علت اصلی بروز بیماری های غیرواگیر در افراد نام برد.
دکتر علی پور خاطرنشان می کند: در سالهای اخیر بدلیل گسترش زندگی شهرنشینی و عادت کردن مردم به کم تحرکی، بیماری های غیرواگیر همچون دیابت و فشار خون افراد بیشتری را درگیر خود کرده است.
وی می افزاید: شرایط زندگی و تغییر سبک زندگی باعث شده شاهد گسترش مداوم افراد مبتلا به دیابت در جامعه باشیم.
دکتر علی پور اعلام می کند: در حال حاضر بیماری های قلبی و عروقی در صدر بیماری های غیرواگیر مازندران قرار دارند و طبق آمارها، شیوع بیماری دیابت در استان ۱۴ درصد و بالاتر از میانگین کشوری بوده و بیماریهای زمینهای در بروز آن تاثیرگذار است.
وی یادآور می شود: برای پیشگیری از بیماری قلب باید سبک زندگی تغییر کرده و چکاپ سالانه را جز برنامه خود قرار دهیم.
دکتر علی پور با اشاره به اینکه باید فشارخون، سطح کلسترول و تری گلیسیرید را کنترل کرد، بر وزن مناسب و رژیم غذایی درست تاکید می کند.
وی ورزش و عدم مصرف دخانیات و الکل را مهم می خواند و می گوید: کنترل استرس، و دیابت و داشتن خواب کافی توصیه همه پزشکان در این ارتباط است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه