حسین احمدی
به گزارش چامه شمال، پنجشنبه ولرم پاییزی است و معاونین ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری مازندران به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی تصمیم گرفتند که از کتابفروشیهای ساری ازجمله "نشر وارش" و "شهر کتاب" بازدیدی داشته و به دستاندرکاران این حوزه شریف، خداقوت بگویند که در این دیدار ما هم همراهشان شدیم.
سالهاست که کتاب را دوست دارم و دنیای پُر رمز و رازش را. قلمروی که بیشک، بهترین جای دنیاست.
ماهانه چندبار خودم را میبرم کتابفروشی. و از سکوت و آرامش و تازههایی که از قفسهها موج میزند، لذت میبرم. یک نوع رهایی که کتابخوانها بیتوضیح اضافه، میدانند چیست. اما اینبار قصه فرق میکرد. یکجورِ بدی فرق میکرد؛ کتاب بود، کتابفروشی هم و ایضاً همراهان فرهنگی ولی باید دست به دامن چکّه نور موبایلم میشدم.
تاریکی، تمام عیشِ بودن با جملهها و نویسندهها و تازههای روی میز را یکجا بلعیده بود. کاش هفته کتاب و کتابخوانی این سبک برایم کلید نمیخورد.
خاموشی از اغلب گونهها از جمله؛ نانوایی، مطب، خانه، محل کار و... را تجربه کرده بودم اما اینگونه را نه!
هوای زمستانی کتاب
با سیروس مقصودی همصحبت میشوم. ایشان مدیر نشر وارشاند. این کتابفروشی در زیرزمینی در خیابان قارن واقع شده و دو سری پله، ما را میرساند وسط معرکه کتاب.
وی در بدو ورودمان از تاریکی گفت و گفت: ۲ ساعتی که برق نداریم، فروش تعطیل است. فضای زیرزمین نوری ندارد و کلیه تجهیزات فروش هم با برق کار میکنند.
مقصودی که ۱۵ سال در این حرفه مشغول بکار است از این مساله گلایه دارد و ادامه میدهد: اوضاع تاریک کتاب با این بیبرقیها تاریکتر شده.
وی از افزایش قیمت کتاب و دندانگردی ناشران پایتختنشین هم میگوید... از افزایش وحشتناک قیمتها و ناشرانی که کتابهای پُرفروش را یکجا حساب میکنند و وجه مابقی را هم ۴۵ روزه میخواهند که آن هم نقدی به حساب میآید.
از ایشان در رابطه با تعطیلی شعبه دیگر نشر وارش در خیابان پیوندی میپرسم که از اجارهبهای هنگفت و عدم همراهی مالکین میگوید. از اینکه مشکل ملک داریم و اجارهبها سنگین است، سنگین!
مقصودی از قبضهای میلیونی برق میگوید و یادآور میشود: برای ۴۵ روز حدود ۴ میلیون تومان بابت قبض برق پرداخت کردم درحالیکه حوزه کتاب باید حمایت و از یارانه انرژی برخوردار باشد که اینگونه نیست.
مدیر نشر وارش از عدم همراهی شهرداری ساری هم درد و دل میکند: که انتظار دارد شهرداری، بیلبوردها را در اختیار کتابفروشیها قرار دهد تا بتوانند کتابها را به مردم معرفی کنند.
مقصودی معرفی تازههای نشر را بسیار مهم میخواند و یادآور میشود: برنامههای کتابباز و خندوانه که در راستای معرفی کتاب گام برداشتند موجب افزایش فروش شدند. به عنوان مثال؛ کتابی که در این برنامهها معرفی میشد، از صبح روز بعد متقاضی خواندن داشت و تا ۴۰۰ جلد هم به فروش میرفت.
برق دستبردار نیست
از نشر وارش که میزنیم بیرون، به عقب برمیگردم و نگاهی میاندارم به آقای مقصودی. از چهره مغمومش، اندوهگین میشوم و دعا میکنم کتابفروشیاش روشن شود و برق زودتر برگردد!
فروشگاه "شهر کتاب" مقصد بعدی ماست و جای مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در این بازدیدها را خالی میبینم و وقتی از عدم حضورشان میپرسم، متوجه میشوم در ماموریت کاریاند.
بازدید از "شهر کتاب" در روشنایی سپری میشود و روی ماه کتابها را به وضوح میبینم و کیفور میشوم.
همراهانم در این کتابگردی، عیسی مدانلو معاون توسعه مدیریت و منابع ادارهکل ارشاد، محمد غلامی پاجی رئیس گروه فرهنگی، کبری خلیلی کارشناس امور فرهنگی و میثم حاجیپور مسئول روابط عمومی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران و سیدرحیم موسوی مدیر پژوهش و طرح و برنامه حوزه هنری استان هستند و احساس میکنم آنها هم سر ذوق آمدهاند.
پا از "شهر کتاب" که بیرون میگذاریم برق این کتابفروشی هم میپرد و به یکباره تاریکی همه چیز را درهم میپیچد! دیگر از شور و شوق خواندن و لذت خرید کتاب خبری نیست!
کتاب را تبلیغ کنیم
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در گفتگوی تلفنی با "چامه" با اعلام اینکه در معرفی کتاب دچار ضعف هستیم، اظهار میکند: هزینههای سنگین چاپ موجب میشود مولف تنها به انتشار فکر کند و از معرفی کتاب غافل شود.
احسان آهنگر با بیان اینکه زنجیره تولید، نشر و توزیع باید دارای اتصال باشند، میافزاید: برپایی نمایشگاهها میتواند در جهت شناساندن کتابها اثربخش باشد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از برگزاری جلسات رونمایی کتاب، نقد و بررسی و کارگاههای آموزشی نشر خبر میدهد و میگوید: در هفته کتاب در همه شهرستانها نمایشگاه کتاب دایر است.
آهنگر ادامه میدهد: برپایی نمایشگاه ملی کتاب دفاعمقدس در قائمشهر با استقبال بسیار خوبی مواجه شد و برگزارکنندگان و ناشران از میزان توجه مازندرانیها به کتاب، رضایت داشتند.
وی یادآور میشود: در طول سال جشنوارههای متعددی از جمله روستای دوستدار کتاب، شهر پایتخت کتاب، جام باشگاههای کتابخوانی و نمایشگاههای مختلف اجرا میشود که تاثیر زیادی بر میزان مطالعه دارند.
آهنگر از اعطای تسهیلات به ناشران و حمایت از آثار و معرفی کُتب اشاره میکند و میگوید: ترویج فرهنگ مطالعه تنها مختص یک سازمان نیست و معرفی کتابها در رسانه، مدارس و بیلبوردها باید اتفاق بیفتد.
پایانِ باز
قطع برق خیابانهای قارن و پیامنور به مورخه پنجشنبه نگذاشت از رویای کتابگردی - که از شبقبل با خود به همراه داشتم - حظّ کامل ببرم و طعم این دیدار گس شد.
چهره درهم مدیران کتابفروشیها، غصهام را افزون کرد و از تنهایی اهالی کتاب حالم متغیر شد. اما واقعاً دستمریزاد به پایمردی این قشر فرهیخته که با وجود قطع برق، آب، گاز، آسانسور و اینترنت، لبخندِ رنگ پریدهای به لب داشتند. و دستمریزاد به متولیان فرهنگی که یارِ کتاب شدند.
برقنوشت:
دولت چهاردهم که از ابتدا هم مشخص بود بیبرنامهترین دولت پس از انقلاب است، با قطع برق در فصل سرد نشان داد که رفاه مردم اولویتش نیست و توجهی به معیشت و کسب و کارها هم ندارد.
انتظار داریم دولت برای اجرای طرحها و برنامههایش، بصورت صریح و واضح با مردم سخن بگوید و همه جوانب اقداماتش را بررسی و در نهایت عملیاتی کند. نه اینکه بدون اطلاعرسانی و شفافسازی به یکباره با قطع گسترده برق، روزمره و معیشت مردم را در تاریکی فرو برد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه