چگونه از گرمازدگی دام و طیور جلوگیری کنیم؟

چگونه از گرمازدگی دام و طیور جلوگیری کنیم؟

دامپزشکی مازندران در رابطه با راهکارهای فوری نجات دام و طیور از گرمای بی‌سابقه هشدار صادر و راهکارهای علمی و عملی پیشنهاد کزد.

به گزارش چامه شمال، همزمان با ثبت دمای بی‌سابقه در مازندران، مدیرکل دامپزشکی مازندران با صدور دستورالعمل‌های فنی، بر لزوم اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سلامت دام و طیور تأکید کرد.

دکتر حمزه آقاپور کاظمی بر خنک‌سازی محیط، افزایش دسترسی به آب تمیز، پرهیز از چرای روزانه و تقویت تهویه را از راهکارهای کلیدی برای کاهش استرس گرمایی و جلوگیری از شیوع بیماری‌های ثانویه تاکید کرد.

وی با اشاره به افزایش بی‌سابقه دمای هوا در روزهای اخیر، هشدار داد که این پدیده سلامت دام، طیور و آبزیان را به شدت تهدید می‌کند.

مدیرکل دامپزشکی مازندران ادامه داد: رعایت نکات بهداشتی و مدیریتی می‌تواند از گرمازدگی و تلفات ناشی از آن جلوگیری کند. 

آقاپور کاظمی خاطرنشان کرد: مهم‌ترین مسئله، تهویه و خنک‌سازی محیط پرورش است.

وی استفاده از پنکه‌های سقفی، مه‌پاش و جریان‌دهی هوا را از راهکارهای مؤثر برای کاهش دما عنوان کرد و افزود: دام‌ها نیز مانند انسان در هوای گرم به آب خنک و تمیز نیاز دارند و مصرف آب آن‌ها در این شرایط افزایش می‌یابد.

مدیرکل دامپزشکی مازندران با بیان اینکه بیشتر تلفات دامی ناشی از خود گرما نیست، بلکه بیماری‌های ثانویه عفونی و تنفسی عامل اصلی هستند، توضیح داد: تراکم دام‌ها در آغل‌های بدون تهویه، افزایش گازهای مضر ناشی از فضولات و رطوبت بالا، شرایط را برای شیوع بیماری‌ها مساعد می‌کند.

آقاپور کاظمی به دامداران توصیه کرد از چرای دام در ساعات گرم روز خودداری کرده و تغذیه را به زمان‌های خنک‌تر موکول کنند.

وی همچنین به تشریح علائم استرس گرمایی در طیور پرداخت و گفت: کاهش تحرک، پرریزی، له‌له زدن، کاهش مصرف خوراک و افزایش مصرف آب از نشانه‌های هشداردهنده در پرندگان است.

آقاپور کاظمی دمای ایده‌آل برای پرورش جوجه‌ها را بین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد دانست و گفت: در فصول گرم باید فضای آبخوری‌ها را ۲۵ درصد افزایش داد و تغذیه را به شب‌ها موکول کرد.

مدیرکل دامپزشکی مازندران با تاکید بر سرویس به موقع و اماده بکار بودن ژنراتور برق اضطراری افزود: پیشنهاد می شود ژنراتور برق اضطراری دوم برای مرغداری ها تهیه گردد.

آقاپور کاظمی به تأثیر گرمای هوا بر آبزیان اشاره کرد و گفت: در استخرهای پرورش ماهی، کاهش اکسیژن محلول در آب یک خطر جدی است و باید با افزایش هوادهی از تلفات جلوگیری کرد.

وی یادآور شد: همچنین به تفاوت دمای مناسب برای آبزیان سردابی (۱۴ درجه) و گرمابی (۲۸ درجه) اشاره و خواستار نظارت دقیق پرورش‌دهندگان شد.

آقاپور کاظمی در پایان با تأکید بر لزوم برنامه‌ریزی برای ذخیره‌سازی آب سالم و عایق‌بندی تانکرهای آب، از دامداران و مرغداران خواست تا با رعایت اصول بهداشتی و مدیریتی، از خسارات ناشی از موج گرمای فعلی جلوگیری کنند.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه